תקופת הקמתו של עסק חדש היא תקופה מרגשת ועמוסה – עלינו לבצע מספר רב של פעולות שונות על מנת לעמוד בכל הדרישות הבירוקרטיות, ותוך כדי גם כמובן להקים את העסק מבחינה טכנית ומקצועית ולהתחיל לגלגל את הפעילות בו בהתאם לתכנית העסקית.

בתור התחלה, חשוב להקפיד על כמה צעדים ראשונים חשובים מול רשויות המדינה, צעדים אשר בלעדיהם העסק לא יוכל להתקיים, ולאחר שנקפיד לבצע אותם נוכל להתפנות לפעילות המקצועית של העסק ולפיתוח אסטרטגיה עסקית וכו'.

מהן, אם כן, אותן פעולות בירוקראטיות ראשונות וחשובות שיש לבצע  בעת הקמת עסק חדש?

עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ?

קיימות שלוש אפשרויות עיקריות, בהתאם לגודל הפעילות שאתם צופים ומתכננים לעסק שלכם –

עוסק פטור (לשעבר "עוסק זעיר") הוא עצמאי קטן אשר מחזור ההכנסות השנתי שלו אינו עולה על 99,006 ₪. עוסק פטור אינו מחויב במע"מ, מה שמקל ומפשט את ההתנהלות החשבונאית של העסק. חשוב לציין כי עבור מרבית העסקים החדשים אופציה זו אינה ריאלית כל כך, שכן מחזור המכירות צפוי לגדול מעבר לסכום זה, אם לא בשנה הראשונה אז בשנים שלאחר מכן.

אופציה שנייה היא עוסק מורשה – יש להירשם כעוסק מורשה גם במידה ואתם מתכננים לפתוח חברה בע"מ (האופציה השלישית), ועל מנת להירשם ככזה יש להגיע למשרד מס ערך מוסף הרלבנטי – זה הקרוב ביותר למקום בו אתם מקימים את העסק. כאמור, יש לעשות זאת גם במידה ואתם מתכננים לפתוח חברה, במקרה זה תקבלו מספר עוסק מורשה זמני, עד לרישום החברה.

האופציה השלישית היא כאמור הקמתה של חברה בע"מ. בנוסף לקבלת מספר עוסק מורשה תידרשו לרשום את החברה ברשם החברות, לפתוח חשבון בנק עבור החברה, ולהגיע עם התקנון ותזכיר החברה למעמד הרישום.

יידוע רשויות המיסים

בעת הקמתו של עסק חדש, הן חברה, הן עוסק מורשה והן עוסק פטור, תצטרכו ליידע את רשויות המיסים בכך. על מנת לעשות זאת תוכלו לשלוח הודעה בדואר רשום או לעשות זאת במשרדי רשויות המס עצמם. במקרה בו אתם שולחים הודעה בדואר, וודאו כי אתם חותמים עליה בטרם השליחה

חשבון בנק ועניינים כספיים

כפי שציינו לעיל, במקרה של הקמת חברה יש צורך לפתוח חשבון בנק לחברה, ממנו ינוהלו כספיה. במקרה זה תתבקשו להראות גם אישור מטעם רואה חשבון או עורך דין של החברה, אשר מבהיר את זכויות החתימה בחשבון הבנק.

במקרה של הקמת עסק חדש קטן – עוסק פטור או עוסק מורשה, ניתן להמשיך ולהתנהל מחשבון הבנק הפרטי שלכם, אם כי אין סבורים שזו תהא התנהלות נכונה. לעניות דעתנו, יש לבצע הפרדה בין החשבון העיסקי לחשבון הפרטי.

ביטוח לאומי

הקמת עסק חדש מחייבת רישום כעצמאיים בביטוח לאומי ומילוי דו"ח רב שנתי. בנוסף, תידרשו להגיש בסיומה של כל שנה אזרחית דו"ח סיכום שנה הרלבנטי לנושאים כספיים שונים הנוגעים לביטוח לאומי דוגמת גובה המקדמות שעליכם לשלם לאורך השנה, קיזוזים שונים ביחס למקדמות ששולמו, תיאום במידה ואתם עובדים גם כשכירים במקביל לעיסוקכם כעצמאיים וכו'.

על פי רוב, לאחר ההודעה הראשונית לביטוח לאומי מוטב להשאיר את ההתנהלות מול גוף זה, כמו גם מול רשויות המיסים, בידי רואה החשבון או יועץ המס של העסק. הם יידעו לדרוש את מה שמגיע לכם מגופי המדינה ולהגיש בזמן את הדוחות והסיכומים הנדרשים

התנהלות מול העירייה

ישנם כמה צעדים שיש לבצע מול העירייה במקום בו אתם מקימים את העסק. לדוגמה – יש להסדיר את מסי העירייה בהם מחויב העסק, דוגמת ארנונה, מס עסקים וכו'. בנוסף, עליכם לקבל רישיון עסק מטעם הרשות המקומית. לצורך כך מומלץ לפנות לגורם הרלבנטי בעירייה ולוודא כי אותו מקום בו אתם מעוניינים להקים את העסק אכן מוגדר גם כאזור לעסקים, כך שתוכלו לקבל את הרישיון מטעם העירייה

העסקת עובדים

במידה ואתם מתכננים להעסיק עובדים בעסק החדש שאתם מקימים תצטרכו לפתוח תיק ניכויים בביטוח לאומי ובמס הכנסה, ולקבל מהם את פנקסי התשלומים באמצעותם תבצעו את הניכויים מהשכר שתשלמו לעובדים

ראיית חשבון וניהול חשבונות

חשוב לברר מהן הדרישות החלות עליכם בכל הנוגע לניהול ספרים ורישומים. דרישות אלו משתנות מעט מעסק לעסק, ולכן הדרך הטובה ביותר לברר זאת היא באמצעות ייעוץ מקצועי מרואה החשבון או יועץ המס עימם אתם עובדים. הם גם יסייעו לכם לבצע תכנון מס מקצועי, אשר יביא לכך שתשלמו את הסכום המינימאלי האפשרי לרשויות המסים

אוקי, אז עשינו את כל מה שצריך, פתחנו תיקים, דיווחנו לרשויות, חתמנו על מסמכים…. ועכשיו מה ?  על רעיונות, טיפים ועצות להתנהלות בתחילת הדרך, במאמר הבא.