FOMO – Fear of Missing Out – או בעברית "חרדת החמצה".

בשנים האחרונות, ובפרט עם התפתחות הטכנולוגיה, יותר ויותר אנשים חווים את חרדת ההחמצה – Fear of missing out או  בקצרה FOMO. מדובר בסוג של חרדה חברתית אשר מבוססת על החשש לפספס חוויות ואירועים מהנים, שאנשים אחרים לוקחים בהם חלק בזמן מסוים, לפספס חדשות ועדכונים ולהיות האחרונים שיודעים. ה-FOMO גורמת לאנשים לדאוג באופן אובססיבי פן יתרחש בלעדיהם אירוע כלשהו – החל ממפגש חברתי, דרך אפשרות למערכת יחסים רומנטית וכלה בהזדמנות תעסוקתית. במרבית המקרים, לא מדובר כלל באירועים ייחודיים או חשובים במיוחד לאותו אדם. מה שמנחה אותו הוא לא הרצון האמיתי לקחת חלק באירוע המסוים, אלא הפחד להחמיצו.

ה-FOMO אינה תופעה לגמרי חדשה כמובן, אבל פייסבוק ושאר הרשתות החברתיות העצימו אותה במידה כזאת שהיא הפכה למאפיין של העידן שלנו. יתרה על כך, אנו חיים בעידן של סמארטפונים – ולמעשה, אנו מחוברים כל העת אליו, רואים את הפוסטים שחברינו מעלים מאירועים, מסיבות, מסעדות, מפגשים, והכל נראה תמיד ממש כייף, ואולי אפילו יותר כייף ממה שהוא במציאות. דבר זה מוביל להשתלטות של תחושת החמצה – החמצה שאנו לא שם, ולא חלק מאותו הכיף, החמצה, שמה שיש לאחרים הרבה יותר אטרקטיבי ממה שיש לנו. למעשה, הרשתות החברתיות לא רק מעצימות את הפחד הזה, הן גם מתדלקות אותו בלי הפסקה.

מה מאיים כל כך בתחושת פספוס והחמצה?

ה-FOMO מתמקדת לרוב באירועים וחוויות, אשר מערבים קשר ומגע עם אנשים אחרים. מאפיין זה יכול להסביר את הבסיס הפסיכולוגי לתופעה – כל אדם זקוק בבסיסו להרגיש נאהב, מוערך ונזקק על ידי הסובבים אותו. החרדה היא להיות מחוץ למרכז ההתרחשות, לא להיות חלק מקבוצה של אנשים – אם במקום העבודה, במשפחה, בחברה וכו'. לאור זאת, אותו אדם מצוי בתהליך של חיפוש מתמיד והזדקקות להזדמנויות שימלאו את הצרכים הללו. כולנו סובלים מ-FOMO ברמה כזו או אחרת, אולם אצל חלק מבני האדם מדובר כמעט במצב פתולוגי, אשר גורם להם למצוקה של ממש. אם אתם סבורים כי ה-FOMO שלכם פוגעת בתפקודכם וברווחתכם – מומלץ לפנות לקבלת טיפול וייעוץ שיסייעו לכם בהתמודדות עם המצב, ובהקניית כלים ומיומנויות לוויסות רגשי.

 ה-FOMO יכולה להשפיע על תפקודנו בעבודה לטוב ולרע

מקובל לחשוב כי ה-FOMO פוגעת בתפקוד שלנו בעבודה, בעיקר לאור התלות הרבה שהיא מייצרת ברשתות החברתיות. החשש להחמיץ הזדמנויות ואירועים מוביל לכך, שהאדם מתעדכן באופן אובססיבי במה שמתרחש ברשתות החברתיות בהן הוא פעיל (פייסבוק, אינסטגרם, וואטסאפ) – מה שפוגע מן הסתם ביכולתו להתרכז במשימותיו בעבודה. עם זאת, במינונים סבירים, ל-FOMO ישנם גם יתרונות שונים. כך למשל, היא גורמת לעובדים לשמור על נוכחות וזמינות גבוהה ולא להעדר מאירועים ומחויבויות הקשורים במקום העבודה. בתחומים תעסוקתיים מסוימים כדוגמת עולם הפרסום, מדובר אפילו ביתרון של ממש, שכן ה-FOMO מסייעת לעובדים להיות מחוברים ומעודכנים.

בשורה התחתונה, כל עוד ה-FOMO אינה גורמת לאדם למצוקה ניכרת או מעוררת חוסר נחת בסביבתו – ניתן להפיק ממנה גם תוצאות חיוביות.

האם ה-FOMO משפיע עליכם לטוב או לרע? שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

  • האם אני יכול להתנתק מהווטסאפ, הפייסבוק והאינסטגרם למשך מספר חודשים? אם כן, איך אתמודד עם זה?
  • האם לחיבור האינסופי שלכם למכשיר הסמארטפון ולרשתות החברתיות יש השלכות על החיים האישיים שלכם? על מערכת זוגית או משפחתית?

התשובות לשאלות אלו יתנו לכם את התחלת התובנה עד כמה ה-FOMO הוא דומיננטי בחייכם.